Ordonanța Militară nr.10 – modificări importante

Partenerii noștri, avocații Gherghina Law Firm, au realizat o recapitulare a noilor măsuri impuse prin Ordonanța Militara nr. 10 publicată ieri, 27 aprilie 2020, în Monitorul Oficial Nr. 340, prin care doresc să vă atragă atenția asupra modificărilor intervenite  față de Ordonanțele militare anterioare.

Circulația persoanelor

Vă semnalăm faptul că noul act normativ, respectiv Ordonanța Militară nr. 10, începe cu dispoziții referitoare la CIRCULAȚIA PERSOANELOR CARE AU ÎMPLINIT VÂRSTA DE 65 DE ANI, important fiind faptul că S-A ELIMINAT INTERVALUL ORAR 11:00-13:00, fiind înlocuit de alte 2 intervale, dar și de posibilitatea deplasării în orice perioadă a zilei, pentru motive expres prevăzute.

INDIFERENT DE INTERVALUL ORAR, circulația în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, precum și în condițiile art.1 alin.(1), (2) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020, respectiv în situația titularilor autorizațiilor/permiselor de pescuit comercial în vederea desfășurării activităților de pescuit comercial și acvacultură, titularilor autorizațiilor pentru apicultori, având în vedere faptul că, așa cum bine știți, cele două situații prevăzute în Ordonanța militară nr.8 sunt incluse ca motiv de deplasare în interes profesional;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat; – Menționăm faptul că spre deosebire de vechile reglementări autoritățile au înțeles că în unele situații deplasarea folosind mijloace de transport în comun este singura variantă a persoanei în cauză, eliminând astfel obligația de a folosi mijloace proprii sau a familiei;

c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

INTERVALELE ORARE 07.00-11.00 ȘI 19.00-22.00 circulația în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condițiile art.1 alin.(3) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020, respectiv pentru achiziția de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și servicii de reparații auto.

b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

c) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Zboruri în continuare suspendate

Art.3 al Ordonanței militare nr. 10 este dedicat prelungirii măsurii de suspendare a zborurilor.

Astfel,  zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, rămân suspendate până la data de 11 mai 2020, inclusiv.

Zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, rămân suspendate până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

Zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, rămân suspendate până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

Zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, rămân suspendate până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

Poșta Română

Vă informăm că prin Art.4 se prevede că trimiterile poștale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul C.N. Poșta Română S.A. prin două metode:

introducerea în cutia poștală sau, în lipsa acesteia,

-prin afișare la adresa destinatarului – IMPORTANT de menționat este că de la această metodă sunt exceptate actele de procedură.

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)