Produsele neconforme trebuie înlocuite

Astăzi ne propunem să aducem în atenția dumneavoastră o schimbare importantă în cadrul legal privind protecția consumatorilor, ce a intrat în vigoare începând de ieri, 9 iulie 2023.

Ordonanța de urgență nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri a fost aprobată prin Legea nr. 205/2023, care a fost publicată in Monitorul Oficial nr. 616 in data de 06.07.2023.

Pentru început vă informăm asupra faptului că Ordonanța de urgență stabilește cadrul legal cu privire la contractele de vânzare încheiate între vânzător și consumator, în special norme privind conformitatea bunurilor, măsurile corective în caz de neconformitate, modalitățile de punere în aplicare a respectivelor măsuri corective, precum și garanțiile comerciale în scopul asigurării unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor și a bunei funcționări a pieței interne.

Conform noilor prevederi, consumatorii vor beneficia de o protecție sporită atunci când se confruntă cu situații de neconformitate a bunurilor cumpărate. Acestea includ, printre altele, defecte de fabricație, funcționalități incomplete sau orice alt aspect care nu corespunde specificațiilor și așteptărilor consumatorului.

Astfel, consumatorii beneficiază de înlocuirea bunurilor în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăși 30 de zile calendaristice.

Concret, de acum consumatorii beneficiază de înlocuirea directă a bunurilor, având în vedere practica comercianților, care optau inițial pentru repararea produsului.

Legislația a necesitat această modificare, dat fiind faptul că s-a considerat că în astfel de situații produsul respectiv avea deja un viciu la momentul achiziționării, sens în care, consumatorul trebuie să fie protejat prin înlocuirea acestora.

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)