Consumatorii vor fi mai bine protejați de noile reguli de afișare a prețurilor

Vă aducem vești bune în legătură cu protecția consumatorilor, prin raportare la noul Ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 182/2023 privind obligația operatorilor economici de a asigura consumatorilor informații clare și neechivoce cu privire la prețul produselor.

Noile reguli de afișare a prețurilor produselor comercializate atât prin vânzare directă, cât și la distanță, au fost stabilite în vederea facilitării comparării prețurilor și pentru a oferi o protecție sporită consumatorilor.

Transparența și corectitudinea în afaceri sunt elemente esențiale pentru a asigura un mediu concurențial sănătos și pentru a proteja interesele consumatorilor. ANPC a înțeles importanța acestor aspecte și a adoptat noi reguli pentru afișarea prețurilor, dată fiind practica constatată la nivelul operatorilor economici, prin care aceștia afișează cu cifre de dimensiuni mai mari prețul mai mic, dar care este valabil doar la vânzarea prin intermediul cardului de fidelitate, iar prețul mai mare, aplicabil fără card, este afișat cu cifre mai mici, astfel încât clienții sunt induși în eroare.

1 . În cazul unei vânzări directe

Operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii prin aplicarea pe produs sau în imediata vecinătate unde este expus produsul cel puțin a prețului celui mai mare al produsului respectiv, chiar dacă este afișat și prețul redus ca urmare a folosirii unui card de fidelitate sau a altor instrumente de fidelizare a consumatorilor emise de operatorul economic, utilizând pentru toate prețurile aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici.

 

2. În cazul unei vânzări online

Operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii prin afișarea în același câmp vizual în care este expus produsul cel puțin a prețului celui mai mare al produsului respectiv, chiar dacă este afișat și prețul redus ca urmare a folosirii unui card de fidelitate sau a altor instrumente de fidelizare a consumatorilor emise de operatorul economic, utilizând pentru toate prețurile aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici.

 

Un alt aspect important stipulat de Ordinul ANPC este interzicerea solicitării și utilizării cardurilor de fidelitate sau a altor instrumente de fidelizare de către operatorii economici în cazul în care acestea nu aduc beneficii reale consumatorilor.

 

Astfel, noile reguli de afișare a prețurilor sunt menite să ofere un mediu de cumpărături mai transparent, să preîntampine practicile comerciale neloiale și să protejeze drepturile consumatorilor, printr-o informare adecvată, dând posibilitatea reală acestora de a compara avantajele oferite de instrumentele de fidelizare oferite de operatorii economici.

 

Vă informăm asupra faptului că veți putea beneficia de prevederile noului Ordin ANPC nr. 182/2023 începând cu data de 26 iulie 2023, moment de la care noile obligații de prezentare a prețurilor produselor vor intra în vigoare.

 

Autoritățile competente vor monitoriza respectarea acestor reguli și vor lua măsuri în cazul în care se constată încălcări ale acestora. Totuși, și dumneavoastră aveți un rol important în asigurarea respectării acestor reguli și protejarea drepturilor dumneavoastră. Dacă observați practici comerciale înșelătoare sau nereguli în afișarea prețurilor, vă încurajăm să raportați aceste aspecte către ANPC.

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)