ORDINUL NAȚIONAL „STEAUA ROMÂNIEI”

Președintele României a anunțat intenția sa de a retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal printre care se numără tenismenul Ilie Năstase și fostul premier, Adrian Năstase. Surprinși de gestul lui Klaus Iohannis, cei doi au declarat că meritele lor recunoscute atât la nivel național, cât și la nivel mondial, nu sunt retrase odată cu retragerea decorației Ordinul „Steaua României”.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost personalitatea României care a luat inițiativa creării unui ordin național sub denumirea de „Ordinul Unirii” în 1864, în cinstea Unirii celor două principate române. Dorința acestuia a fost realizată mai târziu, în 1877, când Ordinul avea să se numească „Steaua României”.

Potrivit textului publicat în Monitorul Oficial al României, prin Ordonanța de urgență nr. 11/1998, Ordinul național „Steaua României” poate fi acordat deoptrivă cetățenilor români și străini pentru cinstirea serviciilor civile sau militare de excepție cu care aceștia au deservit statul român. Astfel, contribuția adusă în dezvoltarea economiei naționale, promovarea colaborării statului cu alte state sau organisme internaționale, apărarea intereselor supreme ale statului român, sunt realizări de mare importanță pentru România.

Ordinul național poate fi oferit și unităților militare românești pe timp de pace sau de război. Pe timp de război, pentru faptele de arme, însemnele se poartă pe drapel. De asemenea, distincția se poate oferi și unei unități militare străine numai în cazul în care România este direct implicată în războiul respectiv.

După cum urmează, „Steaua României”, se acordă în mai multe grade:

  • Cavaler
  • Ofițer
  • Comandor
  • Mare Ofițer
  • Mare cruce
  • Colan

Gradul de Colan este cel mai înalt grad conferit și se atribuie Președintelui statului doar pe timpul mandatului său, urmând să îl cedeze succesorului său.

Pe lângă măreția momentului de decorare cu cea mai înaltă decorație a României, primirea acestei onorante distincții aduce numeroase foloase beneficiarilor. Așadar, printre drepturile persoanelor decorate amintim înmormântarea cu onoruri militare, invitații la manifestările naționale, la diverse aniversări și comemorări unde le vor fi asigurate de către organizatori locuri de onoare. Persoanele cărora li s-a conferit Ordinul naţional „Steaua României”, gradul de Mare ofiţer, de Mare cruce sau de Colan, sunt invitate, prin grija Cancelariei ordinelor, la recepţiile oferite de Preşedintele României cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a Anului Nou.

Sursă: canord.presidency.ro

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)