Mai rezoneaza societatea romaneasca cu valorile liberale promovate acum 148 de ani?

Gheorghe Brătianu, C.A. Rosetti, Ion C. Brătianu și ceilalți pionieri ai liberalismului românesc au fost vizionari  în lupta pentru libertate, justiție și progres. Dorinta lor de a construi o Românie moderna și democratica a inspirat generații întregi, insa, oare am castigat sau am pierdut in cei 148 de ani de liberalism in Romania? Cum ar fi aratat Romania daca nu exista PNL?

A fi liberal in societatea actuala este adesea confundat cu simpla apartenenta la un partid politic, respectiv PNL, insa, in realitate, liberalismul reprezintă principiul fundamental al libertății individuale, al egalității de șanse și al responsabilității sociale, constituind un apel la toleranță, la respectul pentru diversitatea de opinii și la deschiderea către idei și soluții inovatoare.

Cum arata societatea romaneasca inainte de aparitia PNL?

Înainte de apariția Partidului Liberal (24 mai 1875), societatea românească se afla într-o perioadă de tranziție. România se recupera de sub stăpânirea otomană și își căuta propria identitate națională și politică. Drepturile și libertățile individuale erau limitate, clasa boierească avand privilegii și putere, în timp ce țărănimea și alte categorii sociale erau subordonate și limitate în drepturile lor.

Structura socială era caracterizată de o inegalitate pronunțată, cu o clasă privilegiată și o mare masă a populației trăind în sărăcie și dependență. Această inegalitate socială se reflecta și în inegalitățile economice, cu acces limitat la resurse și oportunități pentru majoritatea oamenilor. Participarea politică și drepturile politice erau limitate înainte de apariția liberalismului. Deciziile politice erau luate în principal de către clasa boierească, iar majoritatea populației nu avea acces real la procesul decizional sau la reprezentare politică.

Economic si industrial România era într-o perioadă de stagnare, in totala opozitie cu restul Europei. Lipsa investițiilor și a politicilor liberale de dezvoltare economică probabil ar fi dus la o dezvoltare economica lentă și o dependență continuă de agricultură. Guvernarea și procesul decizional erau caracterizate de lipsa transparenței și responsabilității. Deciziile politice și administrative erau adesea dictate de interese personale și de nepotism, fără a fi supuse unui control democratic sau transparenței față de cetățeni.

Într-un scenariu ipotetic în care valorile liberalismului nu ar fi fost adoptate, societatea ar fi putut continua pe traiectoria unei inegalități sociale și economice pronunțate, cu restricții ale drepturilor și libertăților individuale, lipsă de dezvoltare economică și modernizare, precum și un sistem politic nepotist și lipsit de transparență.

Ce idei si principii fundamentale au propus liberalii acum 148 de ani?

La infiintare, Partidul Liberal a venit cu o serie de idei și principii, care au fost fundamentale pentru mișcarea liberală. Acestea includ:

  1. Liberalismul politic: Partidul Liberal a susținut principiile liberalismului politic, promovând drepturile și libertățile individuale, separația puterilor în stat, statul de drept și participarea civică în procesul decizional. Ei au militat pentru extinderea drepturilor politice și a libertăților civile pentru toți cetățenii.
  2. Modernizare economică: Liberalii au promovat modernizarea economică a României, susținând industrializarea, dezvoltarea infrastructurii și creșterea comerțului. Ei au militat pentru stimularea inițiativei private și a antreprenoriatului, promovând o economie de piață liberă.
  3. Egalitatea în fața legii: Partidul Liberal a pledat pentru egalitatea în fața legii, fără privilegii sau discriminare bazată pe clasă socială, etnie sau religie. Ei au susținut o justiție independentă și un sistem juridic echitabil.
  4. Educație și cultură: Liberalii au acordat o importanță deosebită educației și culturii. Ei au promovat extinderea accesului la educație pentru toți cetățenii, inclusiv pentru femei, și au susținut dezvoltarea instituțiilor culturale, precum muzee și biblioteci.
  5. Independență și relații externe: Liberalii au militat pentru consolidarea independenței României și pentru promovarea intereselor naționale în relațiile externe. Ei au urmărit obținerea de recunoaștere internațională și protejarea suveranității țării în fața presiunilor externe.

La momentul 1875 societatea romaneasca a vrut modernizarea si a rezonat cu aceste idei de reformare a statului. Oamenii au acordat incredere PNL, care, fiind la putere în România între sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, a realizat aceste reforme semnificative, punand practic bazele Romaniei moderne. Asadar, istoric, liberalii au avut cea mai mare contribuitie la transformarea societății românești, deschizând calea către modernizare, democratizare și dezvoltare sociala bazata pe libertatea individuală, statul de drept, democratie și participare civică, egalitatea de șanse si economia de piață liberă.

Cum ar fi aratat societatea romaneasca daca nu exista PNL?

Societatea este rezultatul interacțiunii complexe a numeroși factori, iar eliminarea unui eveniment istoric important cum a fost infiintarea PNL poate avea consecințe imprevizibile și în lanț, insa avand la baza premise concrete, dar si scenarii ipotetice apreciem ca:

Partidul Liberal a promovat politici economice care au stimulat industrializarea și modernizarea României. Fără această influență, dezvoltarea economică ar fi putut fi mai lentă și mai puțin direcționată. S-ar fi putut înregistra un progres mai redus în construirea de infrastructură, în dezvoltarea industriilor și în modernizarea agriculturii.

În absența Partidului Liberal, alte formațiuni politice, care nu promovau aceste valori, ar fi putut ocupa locul dominant în peisajul politic, iar acest lucru ar fi putut duce la o orientare politică și economică mai putin favorabila pentru țară, procesul de democratizare putand fi întârziat. Drepturile politice și civile, cum ar fi libertatea de exprimare, libertatea presei și drepturile minorităților, ar fi putut fi restricționate pentru o perioadă mai îndelungată.

Partidul Liberal a jucat un rol important în stabilirea relațiilor externe ale României și în obținerea recunoașterii internaționale. Fără influența sa, România ar fi putut întâmpina dificultăți mai mari în menținerea independenței și în consolidarea poziției sale pe scena internațională. Relațiile cu alte state ar fi putut fi mai fragile și mai vulnerabile în fața presiunilor externe.

Mai rezoneaza societatea romaneasca a anului 2023 cu valorile si principiile liberale?

Oare mai doreste societatea romaneasca libertatea individuala, promovata de liberali timp de 148 de ani, sau imbratiseaza autoritarismul, ultranationalismul si mesajele politice care instiga la ura, promovează controlul extins asupra vieții individuale, delimitarea Romaniei de contextul european și subordonarea individului în fața puterii unor lideri, care cred despre ei ca detin adevarul absolut ?

Oare mai doreste societatea romaneasca statul de drept, bazat pe un sistem juridic independent și imparțial, în care toți cetățenii sunt egali în fața legii, sau dimpotriva, se indreapta spre arbitrarism, dominat de abuzul de putere si de dreptul anumitor pesoane de a lua decizii subiective și nedrepte impotriva celor care nu au aceleasi idei cu ei?

Oare mai doreste societatea romaneasca democrația ca formă de guvernare, astfel cum s-au luptat liberalii sa o instituie, sau, dimpotriva, se doreste limitarea implicării cetățenilor în procesul decizional si acordarea de puteri sporite unor persoane, care, prin mesaje negative si prevestitoare de dezastru, creeaza false probleme, cu care deviaza atentia publicului de la incapacitatea lor de a contribui la dezvoltarea societatii pe principii sanatoase ?

Oare mai doresc romanii economia de piață liberă, bazată pe principiul concurenței și proprietății private, pe antreprenoriat și inovație ca motoare ale dezvoltării economice, promovata de liberali sau cred în importanța unei economii centralizate, desprinse de contextul european, in care statul deține și controlează majoritatea resurselor economice, iar anumiti pseudo-lideri iau decizii  în ceea ce privește producția, investițiile și viata cetatenilor?

Sunt valorile PNL relevante pentru Generatia Z? 

Dupa 148 de ani de liberalism este esential sa stim daca Generația Z, compusă din tinerii născuți aproximativ între anii 1997 și 2012, mai rezoneaza cu principiile liberale initiale sau isi doresc o societate noua, bazata pe alte valori. Analizand trasaturile specifice acestei generatii, putem spune ca raspunsul este unul simplu: Tinerii rezoneaza cu liberalismul, insa prin mesajele clasei politice actuale (sau lipsa acestora), tinerii sunt descurajati sa se implice mai mult ! La fel ca si intemeietorii PNL, Generația Z este foarte preocupată de egalitate și incluziune, acești tineri dorindu-si o societate în care toți indivizii să aibă șanse egale și să fie tratați în mod just, indiferent de rasă, etnie, gen sau orientare sexuală. Ei susțin drepturile minorităților și luptă împotriva discriminării, valorizând diversitatea și incluziunea în societate.

Generația Z este sensibilă si la problemele sociale și de mediu. Acești tineri pun accent pe responsabilitatea socială a afacerilor și instituțiilor, susținând practici sustenabile și protejarea mediului înconjurător. Ei își doresc o economie și o societate care să fie conștiente de impactul lor asupra mediului și să acționeze în consecință.

Generația Z se implică în activism civic si este foarte familiarizată cu tehnologia, utilizand platformele digitale pentru a-și exprima opinia și pentru a se conecta cu alți tineri din întreaga lume, cu scopul de a schimba societatea in care traiesc. Pentru a ramane relevant, PNL trebuie sa aiba o deschidere tot mai mare in promovarea tinerilor in randurile membrilor si simpatizantilor sai.

Nu in ultimul rand, Generația Z este recunoscută pentru spiritul său antreprenorial și dorința de a face lucrurile într-un mod nou și diferit, iar aceasta caracteristica intregeste pe depin convingerea ca valorile PNL sunt relevante pentru aceasta generatie, antreprenoriatul stand la baza valorilor esentiale ale PNL. Tinerii sunt deschiși către inovație și tehnologie, iar mulți dintre ei își doresc să își dezvolte propriile afaceri, asa incat, este sarcina PNL de a crea contextul favorabil antreprenoriatului și inovației, stimulând creșterea și dezvoltarea Romaniei.

In urma acestei radiografii a 148 de ani de PNL, apreciem ca liberalii sunt datori să lupte in continuare pentru o economie dinamică, în care inovația și antreprenoriatul să prospere, asigurând astfel oportunități pentru toți cetățenii și să construiasca o societate în care fiecare individ să se poată dezvolta în mod autentic și să-și atingă potențialul maxim. De asemenea, consideram ca PNL ar trebui sa isi concentreze eforturile in cooptarea tinerilor care împărtășesc aceste valori, cu scopul de a construi împreună un viitor mai bun pentru România.

La mulți ani, Partidului Național Liberal!

prof.univ.as.dr.av. Gherghina Oana Ruxandra

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)