ATACURILE CIBERNETICE, DE NEOPRIT

Amenințarea cibernetică este realitatea contemporană ce vizează întreaga populație. În marea lor majoritate, atacurile cibernetice au ca scopuri câștigurile financiare și sunt categorisite de către specialiștii în domeniu drept „cybercrime”. Acestea afectează în mod direct simplii utilizatori atât prin instrumentele personale utilizate cum ar fi laptopul sau telefonul mobil, cât și instituțiile care utilizează și funcționează pe baza tehnologiei internetului.

În ultimii ani se promovează campanii de conștientizare a populației pentru a lua măsuri împotriva atacurilor cibernetice, pentru a evita astfel o infestație cu viruși care le pot bloca accesul la gadgeturile pe care le folosesc sau a le fi furate informații confidențiale. Campaniile de protejare constau, de obicei, în politicile de securitate aplicate de fiecare companie sau instituție în parte care să aibă caracter obligatoriu pentru fiecare dintre utilizatori.

În acest context, micșorând scala la nivelul României, Parlamentul a adoptat Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice. Prin prezenta Lege se stabilesc cadrul juridic şi instituţional, măsurile şi mecanismele necesare în vederea asigurării unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice şi a stimulării cooperării în domeniu. Cu alte cuvinte, se dorește ca statul să poată interveni în prevenirea, identificarea sau soluționarea incidentelor de securitate cibernetică, după caz. Potrivit art. 3 al legii menționate, termenul „incident” este prevăzut ca orice eveniment care are un impact real negativ asupra securităţii reţelelor şi a sistemelor informatice. Astfel, reglementarea legislativă are în vedere asigurarea sistemelor informatice din domeniile vitale populației, economie (bancar), energie, transport, sănătate și altele, care sunt servicii esențiale în susținerea unor activităţi societale şi/sau economice.

Autoritatea competentă la nivel național pentru securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice care asigură furnizarea serviciilor esenţiale este Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). În desfășurarea activității, CERT-RO cooperează cu SRI, MAI, MAPN, SPP, cu organele de urmărire penală, dar și cu alte instituții-cheie.

Vulnerabilitatea sistemelor informatice va face ca infractorii să continue atacurile în masă, dând exemplu atacul cibernetic din mai 2017 când mai multe companii la nivel global au fost afectate. Printre acestea amintim o companie de telecomunicații din Spania, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, FedEx din Statele Unite ale Americii, precum şi compania Automobile Dacia şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău. Aplicația WannaCry a afectat cel puţin 200.000 de sisteme informatice, din peste 150 de ţări, transmite intelligence.sri.

Conform informaticienilor, atacurile cibernetice vor deveni din ce în ce mai complexe și vor avea urmări catastrofale pentru omenire având în vedere că pot fi cea mai puternică armă în contextul unui război.

Sursă: intelligence.sri

Sursă foto: strategynewmedia

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)