Știrea punerii în funcție a noului prim-ministru al Finlandei, Sanna Marin, a făcut înconjurul lumii. La 34 de ani, Sanna Marin, este cel mai tânăr premier din lume, alăturându-se primilor miniștri aleși din Noua Zeelandă, Salvador și Ucraina. Până de curând, cel mai tânăr lider al guvernului a fost premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk, în vârstă de 35 de ani.
În cariera sa de politician, la doar 27 de ani, Sanna Marin a deținut funcția de șef al Consiliului Municipal al orașului Tampere, ulterior fiind ministru al Transporturilor.
Alegerea sa pe postul de prim-ministru este notabilă nu doar pentru că este cel mai tânăr premier din lume, ci și pentru că este femeie. Acest aspect a declanșat o serie de comentarii încurajatoare din partea activistelor feministe dar și mai puțin constructive din partea criticilor care sunt de părere că o putere mult prea mare i s-a alocat unei femei neexperimentate.
Privind clasamentul Raportului anual de diferență de gen din cadrul Forumului Economic Mondial, Finlanda a ocupat primul loc, relatează Forbes. Se consideră că datorită egalității de gen, Finlanda a cunoscut o dezvoltare a domeniilor de sănătate și economie în care femeile s-au implicat semnificativ. De altfel, statul finlandez se alătură grupului restrâns de state în care procentul politicienilor femei și bărbați este aproape egal. Facem referire la Belgia, Suedia, Spania, unde aproape 40% din parlamentari sunt femei. Iar în Finlanda procentajul este de 47%. La polul opus, discutăm despre țări precum Grecia, Ungaria, Malta, unde procentajul preponderent este favorit bărbaților, femeile deținând mai puțin de 20% din funcțiile politice.
La nivel global, femeile se înscriu și absolvă universități cu diverse discipline academice însă din cauza cererii scăzute pe piață pentru femei pe posturile de top, acestea își reorientează atenția către alte posturi. Există și situații în care femeile renunță să se mai prezinte pentru pozițiile importante ceea ce face ca oferta pe piață să scadă. În ambele situații, cultura țării joacă un rol esențial. Spre exemplu, în istoria Europei s-a remarcat Islanda, primul stat al cărui președinte a fost o femeie, Vigdís Finnbogadóttir. De asemenea, a fost prima femeie din lume care a fost aleasă în cea mai înaltă funcție din stat prin alegeri libere. Într-o țară în care timp de 16 ani președintele a fost o femeie, populația foarte tânără (8 ani) se întreba dacă și bărbații pot fi președinți.
Potrivit Forbes, zece state membre ale Uniunii Europene au militat pentru creșterea echilibrului de gen în parlamente. Legea finlandeză privind egalitatea (deși nu se aplică organismelor alese prin alegeri) include o prevedere de cote care impune comitetelor administrației de stat, comitetelor consultative și altele să aibă cel puțin 40% din femei și bărbați. Finlanda a fost, de asemenea, prima țară din Europa care a permis votul universal și egal.
Cultura diversității de gen poate influența modul de dezvoltare al unui stat și poziția politică a acestuia. Cert este că noua numire în funcție a prim-ministrului Sanna Marin, va fi supusă atenției publice și îi va fi observată întreaga activitate a cabinetului său.
Sursă: Forbes
Sursă foto: hrmanageronline.ro