Modificarea Certificatului de situație de urgență TIP 2 (CSU GALBEN)

În contextul epidemiei de COVID-19, Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a venit în sprijinul operatorilor economici prin acordarea certificatelor de situație de urgență (CSU), la cererea solicitanților afectați de criza generată de coronavirus.

După cum bine știți, CSU sunt emise în două forme, însă un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgență:

    TIP 1 (ALBASTRU) – pentru întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate (afectați de Ordonanțele Militare)

și

    TIP 2 (GALBEN) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020. (vechea reglementare)

IMPORTANT – Ieri, 12 mai 2020, prin Ordonanța de Urgență 67/2020 privind modificarea unor acte normative si prelungirea unor termene publicată în Monitorul Oficial Nr. 382, s-a adus o modificare în privința CERTIFICATULUI TIP 2 (GALBEN).

Astfel, ținând cont de evoluția efectelor negative determinate de limitarea sau întreruperea activităților socioeconomice, de blocarea activității intreprinderilor mici și mijlocii pe perioada în care se manifestă efectele pandemiei de COVID-19, Art. 3 din OUG nr. 33/2020 s-a modificat, în sensul în care acum operatorii economici care au înregistrat o diminuare a veniturilor sau încasărilor cu minimum 25% în luna APRILIE 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020 pot obține CSU TIP 2.

Vă semnalăm faptul că acest certificat rămâne valabil pe toată perioada anului acordării, însă NU UITAȚI CĂ SE POATE ELIBERA DOAR PE PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ ÎN ROMÂNIA! Prin urmare, în situația în care doriți eliberarea CSU GALBEN, în contextul modificării legislației, va trebui să faceți solicitarea astăzi sau mâine.

Dorim să vă aducem aminte că în conformitate cu Ordinul MEEMA nr. 791/24.03.2020 privind acordarea Certificatelor de situație de urgență, operatorii economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS–CoV-2 pot obține unul dintre cele două tipuri de CSU EXCLUSIV accesând platforma http://prevenire.gov.ro/ .

Subliniem faptul că introducerea posibilității de obținere a CSU GALBEN prin raportare la luna aprilie a modificat și Art. 6 lit. a) din OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Prin urmare, dacă doriți să beneficiați de amânarea la plata ratelor, având în vedere CONDIȚIONAREA în cazul persoanelor juridice de a deține CERTIFICATUL DE SITUAȚII DE URGENȚĂ emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, trebuie să obțineți CSU TIP 2 în cele două zile rămase din perioada stării de urgență.

sursa foto: inconspng

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)