Este de notorietate deja faptul că domeniul IT a cunoscut o creștere exponențială, transformându-se într-o forță majoră care a schimbat fundamental modul în care oamenii trăiesc, lucrează și se distrează. Cu toate acestea, odată cu această evoluție rapidă, a apărut și o serie de provocări noi pentru profesioniștii din domeniu, reflectată în stresul provocat de deadline-uri strânse și responsabilitatea de a menține sisteme critice în funcțiune, până la satisfacția dată de rezolvarea problemelor complexe și dezvoltarea de tehnologii care îmbunătățesc viața oamenilor.
În lumea IT, tehnologia este mereu în mișcare, iar profesioniștii din acest domeniu trebuie să rămână în permanență la curent cu noile dezvoltări și inovații. De la programare și securitate cibernetică, până la dezvoltare de software și analiză de date, există o varietate largă de specializări în cadrul domeniului IT, fiecare cu propriile sale cerințe, provocări si amenințări.
Unul dintre cele mai mari avantaje este faptul că acest domeniu oferă oportunități nelimitate pentru dezvoltare profesională și personală, existand întotdeauna loc pentru a crește și a evolua în carieră.
Cu toate acestea, domeniul IT nu este mereu ușor, avand un ritm rapid, iar presiunea de a livra produse și servicii de calitate în timp util este mereu prezentă, iar cerințele ridicate de securitate și fiabilitate pot fi uneori copleșitoare.
Dar, pe lângă provocările și responsabilitățile acestui domeniu, există și o mulțime de satisfacții, printre care se regăsește și scutirea de la plata impozitului pe venitul din salarii şi asimilate salariilor pentru personalul din domeniul IT.
Astăzi, specialiștii de la Gherhina Law ne-au pus în vedere faptul că Ordinul nr. 20463/3964/967/1415/2023 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 370 din 2 mai 2023, aduce cateva schimbări importante, față de vechea reglementare care a prevăzut acest beneficiu, resepctiv Ordinul 21813/2022 21813/6421/2246/4433 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, care a introdus scutirea de la plata impozitului pe venit incepand cu luna ianuarie 2023.
Modificările introduse vizează următoarele aspecte:
- Domenii de activitate concrete
Actul normativ în discutie prezintă în mod expres conditia referitoare la posturile vizate de beneficiul scutirii impozitului pe venit. Astfel, posturile trebuie să se regăsească intr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puţin unul dintre următoarele domenii, evidenţiat în organigrama angajatorului: tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, inteligenţă artificială şi tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare şi transformare digitală.
- Angajații din instituțiile publice locale
Noul act normativ extinde sfera de aplicare a beneficiului si pentru IT-istii care lucreaza intr-o instutie publică locală. După cum stiti, din ianuarie 2023 s-a stabilit că scutirea de impozit este valabilă și pentru IT-iștii de la stat, însă aceasta viza numai salariații din instituțiile publice centrale.
În plus, în afară de fișa postului, competențele și atribuțiile specifice postului pot figura și în alte acte juridice ce prevăd atribuțiile de serviciu ale salariaților.
Mai mult decat atat, se instituie si o exceptie care prevede că posturile IT-iștilor pot face parte și din categoria celor înfiintate în afara organigramei instituțiilor publice centrale și locale.
Important de subliniat este faptul că scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor pentru angajaţii institutiilor locale din domeniul IT se aplică pe perioada în care aceştia desfăşoară efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator. În situaţia în care activitatea de creare de programe se desfăşoară pentru o fracţie din lună, scutirea se aplică pentru întregul venit din salarii şi asimilat salariilor realizat în luna respectivă.
- Angajații delegați
Anterior, vechile reguli prevedeau beneficiul doar pentru angajaţii detaşaţi, insă noul act normativ ii include şi pe angajaţii delegaţi in categoria celor care pot fi scutiţi de la plata impozitului pe venit.
Vă informăm că toate aceste modificări se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii iunie 2023.
Domeniul IT este unul dinamic și în continuă evoluție, care aduce cu sine noi provocări și oportunități pentru profesioniștii din acest domeniu. Dezvoltarea tehnologică rapidă a condus la crearea de soluții inovatoare, care au schimbat modul în care trăim și lucrăm. În acest context, cunoștințele și abilitățile din domeniul IT sunt tot mai importante, atât pentru indivizi, cât și pentru companii. De aceea, personalul din domeniul IT este esențial pentru a face față cerințelor unei piețe de muncă în continuă schimbare și a obține succesul dorit.