Micii evazioniști pot fi iertați dacă achită prejudiciul

 

În ședința de Guvern din 23 noiembrie 2016, s-a pus în discuție un proiect de modificare a legii evaziunii fiscale, conform căruia cei acuzați de evaziune fiscală ar putea fi exonerați de răspunderea penală dacă ar acoperi prejudiciul de maxim de 50.000 de lei până la primul termen de judecată.

”Pentru o eficientizare a luptei cu evaziunea fiscală, propunem ca pentru sume foarte mici, dacă ele sunt recuperate integral până la primul termen de judecată, deci atenţie, acţiunea penală începe, ANAF trimite către parchete aceste dosare, parchetele îşi fac treaba, fac investigaţia, fac ancheta. Dacă până la primul termen persoana care este acuzată de evaziune fiscală de până la 50 de mii de lei plăteşte suma cu toate penalităţile ş.a.m.d., atunci o singură dată, atunci practic dosarul se închide. 

Ceea ce am constatat în practică este că sunt peste 50% din dosare au ca prejudiciu sume foarte mici, cam 1% din totalul prejudiciilor. Asta înseamnă o ineficienţă foarte mare pentru toate instituţiile care, de fapt, trebuie să combată evaziunea, pentru că un prejudiciu de 50 de mii de lei presupune instrumentarea, practic plata unor salarii, cheltuieli de funcţionare a acestor instituţii cu mai mult de 50 de mii de lei. Este vorba aici de efort şi efect. Până la urmă, statul are nevoie de resurse. România, să nu uităm, are cele mai mici venituri publice ca procent din PIB, respectiv 31% faţă de o medie europeană de 45% din PIB,” a declarat la finalul ședinței de guvern, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)