De astăzi se solicită ȘOMAJUL TEHNIC (Cine,Unde,Cum?)

ÎNCEPÂND DE ASTĂZI, 1 APRILIE 2020, SE POATE SOLICITA ȘOMAJUL TEHNIC!

Această măsură, prevăzută  în Ordonanța de Urgență nr.30/2020 a stârnit numeroase întrebări și nemulțumiri, astfel încât s-a decis modificarea și completarea acesteia printr-o nouă Ordonanță, respectiv Ordonanța de Urgență nr.32/2020 menită să simplifice accesul solicitanților.

Având în vedere modificările intervenite, precum și publicarea în Monitorul Oficial Nr. 269 din data de 31.03.2020 a Ordinelor prin care s-a aprobat modelul documentelor necesare, am discutat cu partenerii noștri, avocații de la Gherghina Law Firm, pentru a înțelege exact cui i se adresează această facilitate, care este procedura pe care trebuie să o urmeze fiecare categorie în parte, dar nu în ultimul rând, cât valorează în final șomajul tehnic.

Care sunt beneficiarii măsurii de șomaj tehnic?

Conform noii OUG, s-a extins aria de aplicare pentru obținerea sprijinului financiar de la stat, astfel încât vă informăm că următoarele categorii afectate de criza COVID-19 pot beneficia de șomajul tehnic:

 1. Salariații firmelor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență decretate;
 2. PFA – uri;
 3. Întreprinderi individuale;
 4. Întreprinderi de familie;
 5. Profesii liberale;
 6. Sportivii, respectiv cei cu contracte de activitate sportivă, antrenorii, arbitrii etc.;
 7. Persoanele fizice cu drepturi de autor și drepturi conexe (ex. scriitori, compozitori, fotografi, artiști plastici).

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinesc pentru a beneficia de șomajul tehnic?

Vă informăm că potrivit noilor măsuri adoptate în Guvern, a fost eliminată condiția cu privire la scăderea încasărilor cu 25% în luna martie față de media lunilor ianuarie – februarie. De asemenea, a fost eliminată restricția privind numărul de angajați pentru care se solicită această indemnizație, care era limitat la 75% dintre angajați.

În acest moment, facilitatea se extinde pentru toți angajații care au fost afectați de efectele epidemiei cu coronavirus și nu există o limită de scădere a încasărilor sau veniturilor în baza cărora să fie eligibili pentru a solicita acest ajutor, deci FĂRĂ a mai fi necesară obținerea unui CERTIFICAT DE SITUAȚIE DE URGENȚĂ.

Prin urmare, ne aflăm în situația în care va trebui îndeplinită doar cerința de a depune O DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDEREangajatorul/persoana individual a fost afectat de efectele epidemiei cu coronavirus, iar această declarație pe propria răspundere va fi verificată ulterior depunerii documentelor, ulterior efectuării plăților, astfel încât plata nu va fi condiționată de efectuare a acestui control pe perioada stării de urgență.

 

Cărei instituții mă adresez pentru obținerea șomajului tehnic?

IMPORTANT – Vă atragem atenția că sunt două mari categorii de beneficiari,

 1. pentru PERSOANELE CU CONTRACTE INDIVIDUALE DE MUNCĂ SUSPENDATEANGAJATORUL DEPUNE documentele la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la structurile județene teritoriale în care se află sediul social al angajatorului.

Potrivit procedurii, angajatorul va transmite online Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), fiecare având o adresă de e-mail dedicată pentru preluarea documentelor: numelejudet@anofm.gov.ro (exemplu: brasov@anofm.gov.ro, caras-severin@anofm.gov.ro).

 1. pentru PERSOANELE CARE NU SUNT ANGAJATE și desfășoară o activitate în baza unor alte forme legale de desfășurare a activității (PFA, profesii liberale etc.)– trebuie SĂ DEPUNĂ INDIVIDUAL această solicitare la Agenția pentru Plăți și Intervenții Sociale (APIS) a Ministerului Muncii.

Potrivit procedurii, solicitantul va transmite online documentele către Agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială, unde este înregistrat sediul social la adresa dedicata plati.covid.județ@mmanpis.ro  (exemplu: plati.covid.ab@mmanpis pentru ALBA).

Care sunt documentele necesare pentru a parcurge procedura de obținere a șomajului tehnic și până când pot fi depuse?

Vă atragem atenția asupra faptului că depunerea documentelor, pentru perioada 16-31 martie 2020, se face între 1-10 aprilie.

Documentele necesare, care se depun și se procesează online pentru fiecare categorie în parte, sunt:

 1. Pentru persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) și familiale (IF),profesii liberale (PF):

-cerere semnată;

-declarație pe proprie răspundere semnată;

-copie CI;

-extras de cont.

 1. Pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe:

-cerere semnată;

-declarație pe proprie răspundere semnată;

-copie CI;

-extras de cont al persoanei + copie după un contract de drepturi de autori și drepturi conexe din ultimele 3 luni anterior declanșării stării de urgență.

 1. Pentru persoanele care își desfășoară activitatea în baza contractelor de activitate sportivă vor depune structurile sportive:

-cerere semnată;

-declarație pe proprie răspundere semnată;

-lista sportivilor;

-copie CI a administratorului structurii sportive.

 1. Pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de munca în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației:

-cerere semnată;

-declarație pe proprie răspundere semnată;

-copie CI;

-extras de cont al persoanei;

 1. Pentru personalul încadrat în muncă la un angajator prin altă modalitate prevăzută de lege:

-cerere semnată;

-declarație pe proprie răspundere semnată;

-copie CI;

-extras de cont al persoanei;

IMPORTNT– Aceste categorii de persoane (de la pct. 1 la pct. 5) vor accesa site-ul http://www.mmanpis.ro/ pentru a descărca cererea și declarația pe propria răspundere.

 

 1. Pentru angajații cu contracte individuale de muncă înregistrate în REVISAL și care au fost suspendate conform Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, în baza art. 52 alin. (1) lit. c), până la încetarea stării de urgență provocată de COVID-19:

– cerere semnată;

– declarație pe propria răspundere a angajatorului semnată;

– lista persoanelor cărora li s-a suspendat contractul individual de muncă transmisă atât în format .pdf,  cât și editabil.

IMPORTNT– Angajatorii vor accesa site-ul https://www.anofm.ro/ pentru a descărca cererea, declarația pe propria răspundere și un Excel pentru lista cu persoanele care au contractul de muncă suspendat.

În cât timp se face plata?

Vă punem în vedere faptul că plata fondurilor necesare CĂTRE ANGAJATORI se va face în termen de 15 zile, iar plata angajatorilor CĂTRE SALARIAȚII aflați în șomaj tehnic se va efectua în 3 zile.

IMPORTANT – Trebuie să mai atragem atenția asupra faptului că dacă ne aflăm în situația în care un angajat are mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puțin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada stării de urgență, acesta nu beneficiază de șomaj tehnic!

Pe de altă parte, atunci când un angajat are mai multe contracte și toate sunt suspendate, va beneficia de șomaj tehnic în funcție de contractul salarial cel mai avantajos, fiind astfel în favoarea angajatului.

În cazul PFA, INTREPRINDERI INDIVIDUALE, PROFESII LIBERALE ȘI PERSOANELE FIZICE CARE AU VENITURI DIN DREPTURI DE AUTOR etc., plata se va face în conturile acestora în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor pentru perioada aferentă stării de urgență instituită prin Decretul Președintelui.

Care este suma acordată prin șomajul tehnic?

La fel ca până acum detalierea acestui aspect necesită o abordare din două perspective, în funcție de categoria de beneficiari la care ne raportăm.

Astfel încât SALARIAȚII CU CONTRACTELE INDIVIDUALE DE MUNCĂ SUSPENDATE, beneficiază de indemnizații stabilite la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat/ 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

Reamintim că pe anul 2020 câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei. Astfel, indemnizația acoperită de stat nu poate depăși 4.071 de lei brut, adică 2.381 de lei net (în anul 2020) pentru angajații trimiși în șomaj tehnic.

 

În CAZUL CELORLALTE CATEGORII DE BENEFICIARI este vorba de o plată fixă de 75% din salariul mediu brut.

IMPORTANT – În situația în care angajatul are un salariu pentru care 75% din salariul de bază este mai mare decât 75% din salariul mediu pe economie, angajatorii au posibilitatea să acorde suplimentar față de indemnizația acordată de stat diferența până la 75% din salariul de bază, în funcție de negocierile dintre angajați și angajatori.

sursa foto: forbes

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)