Ce prevede noul Regulament UE privind Materiile Prime Critice?

Materiile prime critice sunt indispensabile pentru economia UE și pentru o serie largă de tehnologii necesare în sectoarele strategice precum energia regenerabilă, digitalul, spațiul și apărarea.

In acest sens Comisia Europeană propune un nou Regulament privind Materiile Prime Critice pentru a se asigura că Uniunea Europeană are acces la o sursă de aprovizionare sigură și durabilă cu materii prime critice, esențiale pentru tranziția către energie curată.

Am solicitat partenerilor site-ului nostru, avocatii de la Gherghina Law sa analizeze propunerea de Regulament și modul în care aceasta ar putea proteja statele membre de riscurile legate de aprovizionare si am aflat ca propunerea de Regulament din data de 16.03.2023 va face subiectul dezbaterilor în Parlamentul European și Consiliul UE, în cadrul procedurii legislative obișnuite.

Avocatii au mentionat ca desi la o primă vedere, propunerea pare interesanta si mai ales ambițioasă în ceea ce privește obiectivele, mijloacele pentru a atinge aceste tinte s-ar putea să fie insuficiente, având în vedere caracterul neobligatoriu al obiectivelor principale, dar mai ales in contextul in care noi resurse financiare nu sunt disponibile.

Scopul noului Regulament este de a consolida autonomia UE în furnizarea materiilor prime cheie, cum ar fi cele utilizate în baterii, panouri solare, turbine eoliene și tehnologie digitală, deoarece in prezent UE este vulnerabilă la riscurile de aprovizionare, aceste materii prime provenind dintr-un număr limitat de țări, precum China, care furnizează în prezent 100% din aprovizionarea UE cu metale grele rare ca ysprosiu, europiu, gadoliniu, terbiu și yttriu, sau Turcia, care furnizează 99% din aprovizionarea UE cu bor, care este folosit în productia de masini electrice si in sectorul energiei regenerabile.

Pentru a satisface cererea în creștere, in conditiile in care, de exemplu, se preconizeaza ca cererea de litiu să crească de 57 de ori până în 2050, Comisia a propus un set ambițios de măsuri pentru materialele considerate fie “critice”, fie “strategice”. Prin noul Regulament se stabilesc obiective concrete si ambițioase care trebuie atinse până în 2030, respectiv UE ar trebui să extragă 10% din consumul său anual de materii prime critice, comparativ cu 3% în prezent, să proceseze și să rafineze 40% și să recicleze 15%.

Ca si mijloace de finantare a obiectivelor asumate Regulamentul propune ca statele membre și Comisia să lucreze cu instituțiile financiare pentru a explora surse noi și existente de finanțare și fonduri UE. Una dintre acțiunile propuse este colaborarea cu Banca Europeană de Investiții (BEI) și cu alți parteneri implementatori ai programului EU Invest pentru a găsi modalități de a sprijini investițiile în lanțul de aprovizionare.

In acest sens, Comisia ar putea obliga companiile să declare amprenta de carbon a materiilor prime cu care lucrează, dacă acest lucru este “necesar și proporțional pentru a contribui la obiectivele climatice și de mediu ale Uniunii”.

 

Părțile interesate au timp până la data de 15 mai 2023 să își prezinte opiniile cu privire la propunerea Comisiei.

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)