Trecerea la moneda euro în România e ca trecerea Dunării înot pe vremea lui Ceaușescu.

Pe vremurile mult apuse cine voia să fugă de comunism trecea Dunărea înot…sau măcar așa zicea că a facut. Și apoi omul o ducea bine prin străinătățuri, iar în țară se făcea o comisie de frăsuială și treaba murea încet și sigur.

Așadar, nu prea am încredere în “comitete și comiții”, fiindcă de câte ori s-a facut o comisie…operația a reușit, pacientul a murit. În cazul nostru, pacientul este adoptarea monedei euro, iar comisia este Comisia Națională de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro, care a fost înființată potrivit Ordonanței de urgență nr. 24/2018. Această Comisie Națională va pregăti, cu mare fast pe foi cu antet desigur, calendarul de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere și de adoptare a monedei euro. In plus, va stabili, tot pe foile chinuite de zbuciumul de idei răzlețe, acțiunile necesare pentru pregătirea economiei și societății românești pentru aderarea la euro…tare sau ce?!

Potrivit unui comunicat al Guvernului, pentru aderarea la euro trebuie îndeplinite cinci criterii nominale de convergență (criteriile de la Maastricht) și un criteriu juridic potrivit căruia trebuie compatibilizată legislația de organizare și funcționare a Băncii Naționale a României cu cea a Băncii Centrale Europene. O altă cerință este continuarea procesului de preluare și transpunere în legislația națională a reglementărilor comunitare (convergența juridică).

Comisia reunește reprezentanți ai instituțiilor publice guvernamentale cu responsabilități în pregătirea aderării și derularea reformelor structurale, Administrației Prezidențiale, confederațiilor patronale și sindicale, Băncii Naționale și ASF, personalități ale științei, culturii și mediului academic, organizațiilor neguvernamentale, structurilor asociative…ceea ce mă face să mă gândesc direct la eșec, fiindcă mi-e greu să cred că în mod miraculos, toți oamenii aceștia vor cădea la pace, gândind la interesul național înaintea orgoliilor personale.

Euro a fost adoptată până în prezent de 19 din cele 28 de state membre UE, Lituania fiind țara care s-a alăturat cel mai recent (1 ianuarie 2015) grupului zonei euro. În afară de Danemarca și Regatul Unit, care au recurs la “clauza de exceptare”, celelalte opt state din afara eurosistemului, inclusiv România, s-au angajat să adopte euro odată ce vor îndeplini criteriile de convergență stabilite prin Tratatul de la Maastricht.

În concluzie, să ne ajute Dumnezeu … că de restul se ocupă Comisia!

sursa: comunicat Guvernul României

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)