Scăderea prețului poate genera retragerea unor medicamente de pe piață

Cu 5 ani intarziere, Ministerul Sanatatii reduce preturile medicamentelor. Producatorii: risc major determinat de lipsa unor medicamente critice

Producatorii de medicamente sunt obligati, conform legii, sa-si actualizeze in fiecare an pretul produselor vandute in Romania in functie de preturile din alte 12 state UE la care se raporteaza Romania. De cele mai multe ori asta inseamna scaderea preturilor. Dar in ultimii cinci ani producatorii farma au ignorat legea, iar Ministerul Sanatatii a inchis ochii. Pana acum. HotNews a anuntat inca de saptamana trecuta ca Ministerul Sanatatii urmeaza sa actioneze in vederea reducerii preturilor medicamentelor originale vandute in Romania. Reactia producatorilor este furibunda.

Conform ordinului 75/2009, pretul medicamentelor originale vandute in Romania trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament practicat intr-una dintre cele 12 tari UE stabilite pentru comparatie (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Polonia, Germania, Italia, Grecia, etc.). Producatorii farma au obligatia in fiecare an sa transmita Ministerului Sanatatii un nou pret adaptat la modificarile de preturi din cele 12 state UE. De obicei, asta inseamna un pret mai mic decat cel avizat in anul anterior.Dar in ultimii 5 ani, majoritatea producatorilor farma activi in Romania (nu toti, dar aproape toti) nu au respectat legea. Ministrii succesivi ai Sanatatii, Cseke Attila, Ladislau Ritli, Vasile Cepoi si Eugen Nicolaescu, au inchis ochii si nu au cerut socoteala companiilor farma care nu respectau legea. Pana la inceputul acestui an.

Conform informatiilor publicate de HotNews inca de saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii a solicitat oficial tuturor producatorilor sa isi actualizeze pana pe 10 martie 2015 toate preturile. Majoritatea acestor preturi vor scadea.

Producatorii de medicamente (printr-un comunicat ARPIM) avertizeaza ca “Guvernul se expune unui risc major determinat de lipsa unor medicamente critice pentru pacienti si, nu in ultimul rand, la posibila retragere a operatiunilor de business ale unor producatori de medicamente”.

Ministerul Sanatatii nu a precizat oficial de ce solicitarea sa a venit cu o intarziere de cinci ani. Producatorii sustin ca pretul real al medicamentelor pe care le vand in Romania este cu 29% mai mic decat cel oficial, existent pe hartie. Aceasta se datoreaza, conform comunicatului ARPIM, inghetarii ratei Euro la care Guvernul calculeaza pretul medicamentelor la 4,26 lei – nivelul din 2012.

Producatorii farma afirma ca, in prezent, pentru 2 din 10 pacienti ei ofera practic gratuit tratamentul. Asta s-ar datora taxei de clawback. O alta nemultumire este inghetarea bugetului alocat de Guvern consumului de medicamente la nivelul din 2011.

O problema imediata creata de scaderea preturilor medicamentelor, in viziunea  producatorilor farma, va fi intensificarea comertului paralel cu medicamente. Concret: dupa actualizarea din acest an, Romania va practica printre cele mai mici preturi din UE. Distribuitorii vor revinde medicamentele puse de producatorii internationali pe piata romaneasca in celelalte state UE unde pretul acestora este mai mare, obtinand astfel castiguri consistente. Procedeul este legal conform legislatiei UE.

Institutul britanic NICE constata intr-un raport publicat in 2012 ca unele medicamente sunt mai scumpe in Romania decat in Marea Britanie sau SUA. Printre acestea se numara indapamid, omeprazol, simvastatin, sau peginterferon. Pentru acestea, institutul britanic recomanda reduceri de pret de peste 75%. Autoritatile romane au ignorat in ultimii patru ani aceste recomandari.

de V. Mixich

sursa:hotnews.ro
Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)