Printr-o decizie publicată joi de noul premier, Ludovic Orban, în Monitorul Oficial, s-a hotărât destituirea președintelui ANPC, Horia-Miron Constantinescu. La nici 4 luni de la numirea în funcție de către fostul premier, Viorica Dăncilă, domnul Horia Constantinescu va fi înlocuit de președintele interimar, Mihaela Irina Ionescu.
“Vorbim despre o instituţie vătămată, aflată în pragul metastazei” a declarat Horia Constantinescu, potrivit bursa.ro. Tot el susține că „Am fost demis deoarece, probabil, nu am cerut binecuvântare pentru restructurarea ANPC. Nu sunt obişnuit să pup inelul nimănui. La Mehedinţi, comisarul şef este destul de bun, dar cred că îi trebuie o echipă mai mică. (…) Cred că pierderea de către Mehedinţi a patru posturi, care atrăgea organizarea unui concurs pentru ocuparea celorlaltor şase posturi, a fost un semnal de alarmă pentru unii că nu se vor califica şi au intervenit unde au crezut de cuviinţă”. Conform declarațiilor date, fostul șef ANPC este de părere că intenția lui de a reorganiza structura instituției a deranjat până la cel mai înalt nivel, respectiv pe Virgil Popescu, ministrul Economiei, care a declarat că „I-am sugerat lui Horia Constantinescu să facă mai multă treabă şi să nu se ocupe de reorganizări”. Cu toate acestea, Horia Constantinescu, este de părere că în continuare trebuie regândită strategia ANPC „Am cerut şi am obţinut acordul ANFP de a coborî exigenţa posturilor la debutanţi şi asistenţi. Am făcut acest lucru pentru că trebuie schimbată mentalitatea”.
Nemulțumirile în lanț ale lui Horia Constantinescu și dorința acestuia de a revizui numărul agenților ANPC i-au adus sfărșitul șefiei în cadrul instituției într-un moment în care actualul ministrul al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a declarat că „restructurarea ANPC este atributul Guvernului, se face prin hotărâre de guvern, la iniţiativa Ministerului Economiei şi nu de către preşedintele ANPC. (…) Chiar am declarat că nu am în vedere în acest an să fac o restructurare a ANPC”, potrivit sursei citate, bursa.ro .
Și noul nume care este pus în funcția provizorie, Mihaela Irina Ionescu, a provocat valuri de nemulțumiri. Trei asociații pentru protecția consumatorului care au trimis o scrisoare deschisă premierului pentru a urgenta înlocuirea șefei interimare având în vedere prejudiciul financiar pe care aceasta l-a adus statului încă de pe vremea când ocupa funcția de secretar general al ANPC.
Conform raportului de audit financiar al Curții de Conturi, au reieșit informații precum că au existat cheltuieli ilegale ale doamnei Mihaela Ionescu. Astfel, aproximativ 18.000 euro au fost cheltuiți pe excursii atât în țară, cât și în străinătate, toate în interes personal sau nejustificat. Reprezentanții Curții de Conturi susțin că deplasarea acesteia în Singapore „nu corespunde prioritățior în domeniul organizării și derulării programelor de formare destinate înalților funcționari publici”.
Mihaela Ionescu a fost somată pentru a restitui integral suma cheltuită nemotivat acoperând și dobânzile și penalitățile în valoare de aproximativ 2.000 euro.
Potrivit newsweek.ro , în timpul mandatului de ministru al Mariei Grapini, Maria Ionescu a ocupat pe rând funcția de consilier personal, consilier juridic principal, poziție pe care s-a aflat doar în perioada octombrie-noiembrie 2013, urmând a fi secretar general al Departamentului pentru IMM până în martie 2014. Ulterior, timp de o lună de zile, a fost numită director al Direcției Juridice finalizând cu funcția de secretar general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Sursă: Agerpres,