Semnalăm modificările aduse de Legea nr. 88/2018 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003- Codul muncii. Legea a fost publicată în Monitorul oficial nr. 315/2018 şi este în vigoare din data de 13 aprilie.
Principalele noutăți sunt în legătură cu sancționarea muncii nedeclarate, evidența orelor de lucru prestate de unii salariați și acordarea liberelor legale pentru persoanele de alte religii. În plus, a apărut și o noutate în privința zilierilor, în sensul că firmele pot să le găsească de lucru, oferind, practic, o mediere a muncii.
- Limite maxime la amenzile pentru munca nedeclarată
Cele patru mari situații considerate în 2017 muncă neclarată:
- Primirea persoanelor la muncă fără a le încheia contracte individuale de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității – se modifica art. 15^1 lit. a)
- Primirea persoanelor la muncă fără a le transmite datele contractelor individuale în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității – se modifică art. 15^1 lit.b)
- Primirea persoanelor la muncă în perioada în care acestea au contractele suspendate
- Primirea persoanelor la muncă în afara programului part time
Astfel, autoritățile pot aplica amenzi în funcție de numărul lucrătorilor la negru, începând cu o amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată. În prezent, prin noua reglementare există și o limită maximă: în total, sancțiunile nu pot depăși, în fiecare dintre cele patru situații, suma totală de 200.000 de lei. – se modifică art. 260 alin. (1) lit. e^1)-e^3)
- Vei risca închisoarea dacă reiei ilegal activitatea după suspendare
Activitatea companiilor poate fi suspendată de autorități pentru folosirea lucrătorilor la negru. Pentru a fi posibilă reluarea activității, firmele trebuie să achite amenzile pentru munca nedeclarată, să rezolve aspectele contractuale și să plătească taxele salariale din urmă. Mai nou, angajatorii trebuie să facă și dovada plății taxelor salariale, iar dacă reiau activitatea fără a îndeplini toate aceste condiții, vor risca închisoarea de până la doi ani. Totuși, trebuie menționat că suspendarea activității nu poate fi dispusă momentan, în lipsa unei proceduri exacte. – la art. 260, după alin. (3), se introduc trei noi alineate, alin. (4)-(6)
- Evidențe speciale pentru salariații mobili
Angajatorii trebuie să țină evidențe speciale pentru orele de lucru prestate de salariații mobili și de salariații care lucrează de acasă. Concret, evidența se face în funcție de specificul locului de muncă, în baza unui acord scris. – se modifica art.119
- Acordarea liberelor legale pentru cei de alte religii
Codul muncii prevede că salariații de alte religii au anual dreptul la șase libere legale pentru trei sărbători majore specifice religiilor lor, în plus față de liberele legale pe care le au angajații creștin-ortodocși. Pentru că acest lucru nu era destul de clar, a apărut o clarificare conform căreia liberele speciale trebuie acordate de angajator în alte zile decât cele nelucrătoare sau cele de concediu de odihnă. – la art. 139, după alin. (2), se introduce un nou alineat, alin. (3)
- Firmele pot găsi de muncă pentru zilieri
Pentru început trebuie clarificată noțiunea de „zilier”. Acesta este persoana fizică ce are capacitate de muncă și care desfășoară activități necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Raportul creat se stabilește fără încheierea unui contract de muncă, activitatea zilierilor fiind reglementată de Legea 52/2011.
Firmele pot acționa ca intermediari între zilierii care vor să găsească de lucru și entitățile care vor să angajeze zilieri, insa firmele nu vor avea dreptul să ceară bani de la cei interesați să lucreze ca zilieri pentru demersurile de recrutare pe care le fac.
sursa: avocatnet.ro