NFT, oportunități și provocări

            Cum ar fi dacă ți-am spune că poți vinde un desen digital pentru milioane de dolari? Sună prea frumos ca să fie adevărat, nu-i așa? Dar aceasta este realitatea în era NFT-urilor.

            În ultima perioadă, non-fungible tokens (NFTs) au fost o prezență tot mai importantă în lumea criptomonedelor și nu numai. Deși conceptul poate părea complicat la prima vedere, în acest articol vom explora tot ce trebuie să știi despre NFTs.

Ce sunt NFTs?

            Un NFT este un tip de criptomonedă care reprezintă un activ digital unic. În timp ce monedele criptografice tradiționale sunt considerate “fungibile”, ceea ce înseamnă că o monedă este la fel de valoroasă ca oricare alta, NFT-urile sunt “non-fungibile”, adică fiecare NFT este unic și valoros în mod individual.

            Un NFT poate reprezenta o varietate de active digitale, cum ar fi o imagine, un videoclip, o melodie sau chiar un tweet. Aceste active pot fi achiziționate și deținute de către oricine dorește să le cumpere, cu toate că prețurile pot varia în funcție de popularitatea și valoarea subiectivă a activului.

Cum funcționează NFTs?

            Un NFT este creat folosind blockchain, un registru digital distribuit care este imposibil de modificat. Acesta asigură faptul că fiecare NFT este unic și autentic prin utilizarea unui identificator unic, cunoscut sub numele de “token”.

De asemenea, blockchain-ul permite proprietarului să își dovedească în mod transparent proprietatea asupra activului digital reprezentat de NFT, deoarece acesta este înregistrat și verificabil în mod public.

Avantajele NFTs

            Există mai multe avantaje ale NFTs, dintre care cel mai important este faptul că oferă o modalitate ușoară și sigură pentru artiști și creatori de conținut digital să vândă și să gestioneze proprietatea asupra activelor lor. În trecut, a fost dificil pentru artiști să își monetizeze conținutul digital, deoarece acesta putea fi ușor copiat și distribuit fără permisiune. Cu NFTs, artiștii pot crea și vinde conținut digital autentic, astfel încât să își poată monetiza în mod just și corect activitățile.

            De asemenea, NFT-urile pot fi o investiție valoroasă pentru cei care caută oportunități de a investi în criptomonede. Deși prețurile NFT-urilor pot varia foarte mult, unele NFT-uri rare sau unice au fost vândute pentru milioane de dolari, oferind oportunități importante de câștig financiar pentru investitori.

Aspecte negative NFTs

            Ca în orice situație, trebuie să ținem cont și de faptul că, în același timp există și anumite aspecte negative asociate cu NFT-urile. Printre acestea se numără costurile mari asociate cu tranzacțiile, precum și impactul asupra mediului înconjurător datorat consumului mare de energie necesar pentru a crea și valida NFT-urile.

♦            În plus, dorim să subliniem un subiect adus în atenția noastră de către specialiștii de la Gherghina Law, respectiv despre preocuparea Comisiei Europene cu privire la NFT-uri.

            Până în prezent, Comisia Europeană nu a adoptat o poziție oficială cu privire la NFT-uri. Cu toate acestea, Uniunea Europeană a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care tehnologiile blockchain și criptomonedele îl pot avea asupra sistemelor financiare și a reglementării.

            În luna septembrie 2020, Comisia Europeană a prezentat o propunere de regulament cu privire la criptomonede și activitățile de servicii financiare bazate pe blockchain, care ar putea avea impact și asupra NFT-urilor.

            Proiectul își propune să protejeze consumatorii și investitorii, precum și să împiedice utilizarea criptomonedelor și a tehnologiei blockchain pentru activități ilegale, cum ar fi spălarea de bani sau finanțarea terorismului. În plus, regulamentul ar impune un set de norme clare cu privire la furnizorii de servicii de criptomonede și blockchain, inclusiv obligații privind identificarea și cunoașterea clienților și raportarea tranzacțiilor suspecte.

            În general, Regulamentul propus reflectă îngrijorările UE cu privire la potențialul utilizării criptomonedelor și a tehnologiei blockchain pentru activități ilegale și reprezintă o încercare de a asigura un mediu sigur și transparent pentru utilizatorii și investitorii din UE.

            De asemenea, Comisia Europeană a prezentat o propunere si cu privire la aplicarea TVA-ului în ceea ce privește vânzările de NFT-uri.

            Propunerea face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri fiscale propuse de Comisia Europeană în scopul îmbunătățirii eficienței și a transparenței sistemului de TVA în UE. Potrivit Comisiei Europene, normele fiscale actuale privind TVA-ul nu sunt adecvate pentru a face față schimbărilor tehnologice recente, cum ar fi dezvoltarea tehnologiei blockchain și a NFT-urilor.

            Este important de menționat că aplicarea TVA-ului la NFT-uri poate fi dificilă din cauza naturii lor unice. În general, propunerea de Regulament ar trebui să asigure o mai mare claritate și eficiență în aplicarea TVA-ului la NFT-uri în UE. Cu toate acestea, este important să se urmărească evoluțiile ulterioare ale acestui subiect, în special în ceea ce privește modul în care platformele online vor fi responsabile pentru colectarea și raportarea TVA-ului în ceea ce privește NFT-urile.

 

            Dacă subiectul prezintă interes pentru tine, poți consulta și Ghidul publicat de ANAF intitulat Broșură privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacționarea jetoanelor nefungibile (NFT, după termenul englezesc non-fungible token).

            În concluzie, NFT-urile sunt o nouă formă de artă digitală care a captat atenția lumii și a revoluționat modul în care înțelegem valoarea și proprietatea în era digitală. Deși există încă multe întrebări și provocări legate de utilizarea lor, nu poate fi negat că NFT-urile au creat oportunități și perspective interesante pentru artiști, colecționari și investitori deopotrivă. În viitor, este probabil că vom vedea mai multe inovații și dezvoltări în acest domeniu, iar NFT-urile vor continua să ofere o modalitate unică și inovatoare de a crea, colecționa și investi în artă digitală.

            Cu toate acestea, pe măsură ce popularitatea și utilizarea NFT-urilor cresc, preocupările privind reglementarea juridică a acestora devin tot mai importante, iar autoritățile trebuie să ia în considerare modalități de a aborda aspecte precum drepturile de proprietate intelectuală, taxarea, conformitatea cu reglementările anti-spălare de bani și protecția consumatorilor.

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)