Ghid de protecție COVID 19 în USA

Persoanele mai în vârstă și persoanele care au afecțiuni medicale cronice subiacente, precum boli de inimă, boli pulmonare sau diabet, par să aibă un risc mai mare de a dezvolta complicații mai grave ale bolii COVID-19. Vă rugăm să consultați medicul dumneavoastră despre măsurile suplimentare pe care le puteți face pentru a vă proteja.

Informează-te despre cum se răspândeșteIllustration: woman sneezing on man

 • În prezent, nu există un vaccin pentru prevenirea bolii coronavirusului 2019 (COVID-19).
 • Cel mai bun mod de a preveni îmbolnăvirea este de a evita expunerea la acest virus.
 • Se crede că virusul se răspândește în principal de la persoană la persoană între persoane care sunt în contact strâns între ele (la aproximativ 1,5-2 metri).
 • Prin picături respiratorii produse atunci când o persoană infectată tuse sau strănut.Aceste picături pot ateriza în gurile sau nasul persoanelor care se află în apropiere sau pot fi inhalate în plămâni.

Illustration: washing hands with soap and waterLuați-vă măsurile de protecție

 • Curățați-vă des pe mâini
 • Spălați-vă deseori pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după ce ați fost într-un loc public sau după ce ați suflat nasul, tuse sau strănut.
 • Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile cu ușurință, utilizați un produs igienizant care conține cel puțin 60% alcool. Acoperiți toate suprafețele mâinilor și frecați-le împreună până se simt uscate.
  Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile.Illustration: Woman quarantined to her home
 • Evitați pe cât posibil contactul cu alte persoane posibil bolnave.
 • Respectați o distanta sociala de 1-2 m față de alte persoane. Acest lucru este important mai ales pentru persoanele care prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi.

Protejați-i pe ceilalți

 • Rămâi acasă dacă ești bolnav sau dacă job-ul tau îți permite să lucrezi de acasăman in bed

Acoperiți-vă nasul și gura  când tușiți sau strănutați

 • Acoperiți-vă gura și nasul cu un servețelatunci când tuseți sau strănutați sau folosiți interiorul cotului.
 • Aruncați servețelele folosite în coșul de gunoi imediat.woman covering their mouth when coughing
 • Spălați-vă imediat pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, curățați-vă mâinile cu un dispozitiv de deshidratare pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool.

Purtați mască de protecție când sunteți bolnavi

 • Dacă sunteți bolnav: ar trebui să purtați mască de protecție pe gură si nas atunci când sunteți în jurul altor persoane (de exemplu, partajarea unei camere sau a unui vehicul) și înainte de a intra în cabinetul furnizorului de servicii medicale. Dacă nu sunteți în stare să purtați o mască (de exemplu, deoarece cauzează probleme cu respirația), atunci ar trebui să faceți tot posibilul să vă acoperiți tusea și strănutul, iar persoanele care vă îngrijesc ar trebui să poarte o mască de protecție dacă intră în camera dvs.
 • Dacă NU sunteți bolnav: nu trebuie să purtați mască de protecție decât dacă aveți grijă de cineva care este bolnav (și acesta nu este capabili să poarte o mască). Mastile pot avea un număr limitat și ar trebui economisite pentru personalul care acorda ingrijire bolnavilor.

Curățați și dezinfectațicleaning a counter

Curățați și dezinfectați suprafețele atinse frecvent zilnic. Aceasta include mesele, clantele, comutatoare electrice, blaturi, mânerele, birourile, telefoanele, tastaturile, toaletele, robinetele și chiuvetele și nu numai.
Dacă suprafețele sunt murdare, curățați-le: Folosiți detergent sau săpun și apă înainte de dezinfectare.

Majoritatea dezinfectanților casnici vor funcționa. Folosiți dezinfectanți adecvați pentru suprafață.

 • Pentru dezinfectare cu clor:

Diluirea înălbitorului casnic ( CLOR ).
Pentru a face o soluție de clor, amestecați:
5 linguri (1/3 cană)Clor la 3 litri de apă
Urmați instrucțiunile producătorului pentru aplicare și ventilație corespunzătoare. Verificați să vă asigurați că produsul nu depășește data de expirare. Nu amestecați niciodată clorul casnic cu amoniacul sau orice alt produs de curățare. Clorul casnic neexpirat va fi eficient împotriva coronavirusurilor atunci când este diluat corespunzător.

 • Pentru dezinfectare cu Soluții alcoolice.

Asigurați-vă că soluția are cel puțin 70% alcool.
Urmați instrucțiunile producătorului pentru toate produsele de curățare și dezinfectare (de exemplu, concentrare, metodă de aplicare și timp de contact etc.).

sursa: Centers for Disease Control and Prevention USA