Garantul poate fi executat numai asupra imobilului ipotecat

Judecătoria Sectorului 4 din Bucureşti a hotărât recent, prin admiterea în parte a unei contestaţii la executare, că executarea silită a garantului se poate face numai asupra imobilului ipotecat şi că aceasta nu poate fi extinsă.

Hotărârea Judecătoriei Sectorului 4 stabileşte că executarea silită a garantului se poate efectua numai asupra imobilului ipotecat, în limita sumei obţinute din vânzarea acestuia, indiferent de cuantumul debitului restant datorat de debitorii principali. Aceasta a fost pronunţată în data de 26 ianuarie într-o cauză ce vizează Bancpost şi garantul unui credit ipotecar.

Conform Codului civil, fideiusiunea nu poate fi extinsă în afara limitelor în care a fost contractată, iar fideiusiunea ce depăşeşte datoria debitorului principal sau care este contractată în condiţii mai oneroase este valabilă doar în limita obligaţiei principale.

“Fideiusiunea este contractul prin care o parte, fideiusorul, se obligă faţă de cealaltă parte, care are într-un alt raport obligaţional calitatea de creditor, să execute, cu titlu gratuit sau în schimbul unei remuneraţii, obligaţia debitorului dacă acesta din urmă nu o execută”, prevede actul normativ, în care este subliniat că fideiusiunea nu se prezumă, ci trebuie asumată în mod expres printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată.

Decizia prin care s-a admis în parte constestaţia la executare făcută de garantul ipotecar a fost dată pe fond şi nu este definitivă. Părţile pot face apel în zece zile de la comunicarea hotărârii Judecătoriei Sectorului 4 din Bucureşti.

sursa:avocatnet.ro

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)