Formalitați simplificate de calatorie cu minorii

Guvernul a adoptat, în ședința din 23 martie 2016, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, proiect care va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

Potrivit proiectului:

  • declarația de acord a părintelui care nu îl însoțește pe minor în timpul călătoriei poate fi eliberată pentru mai multe călătorii, respectiv pentru o perioadă de până la 3 ani, fără menționarea destinațiilor (potrivit legislației actuale, este obligatorie declarația autentificată pentru fiecare ieșire din România a minorilor sau întocmirea unei declarații pentru toate deplasările în străinătate)
  • se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei din cuprinsul declarației notariale privind acordul părintelui pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către minor, însoțit de o altă persoană.
  • în cazul minorilor care au domiciliul/reședința în statul de destinație, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, vor fi modificate și completate Normele metodologice de aplicare a Legii nr 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin HG nr. 94/2006, conform noilor reglementări

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)