Firmele fără activitate plătitoare de TVA se vând și cu 4000 euro!

De unde înainte oricine era platitor de TVA, chit că vroia, chit că depășea plafonul, acum treaba stă cu totul diferit.

Nu mai are chiar oricine o firma care poate deduce TVA, fiindcă înainte sa introducă aceste reguli dure, statul a ridicat codul fiscal cu TVA unui număr foarte mare de societați.

Noul Ordin nr. 1966/2015 al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului si continutului formularului (088) “Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA” a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 580/03.08.2015 si ridica probleme considerabile tinerilor antreprenori, care doresc să își înființeze o societate comercială.

Conform noii proceduri de inregistrare in scopuri de TVA, incepand cu 03 august 2015, pentru a putea deveni platitor de TVA antreprenorul trebuie sa trecă prin furcile caudine ale sistemului si sa dovedească organului că este demn sa dețină mult râvnitul cod fiscal cu RO. Astfel, dacă nu se satură înainte sau nu cumpără o firmă care este deja plătitoare, contribuabilul va trebui sa furnizeze urmatoarele documente suplimentare:

– Documente care sa justifice tipul activitatii desfasurate la/in afara sediului social/ profesional si a sediilor secundare;

– Copii ale extraselor de cont sau a altor documente bancare;

– Copii ale contractelor de prestari servicii incheiate intre prestatorul de servicii in domeniul contabilitatii si persoana impozabila;

– Copii ale contractelor individuale de munca pentru persoanele care detin pozitii relevante in cadrul persoanei impozabile (director, manager, sef compartiment, etc.);

– Copii ale diplomelor de studii ale administratorilor.

In plus, contribuabililor li se solicita si furnizare de informatii din ultimii 5 ani cu privire la sumele de bani cu care asociatii si administratorii au creditat alte societati in care au avut calitatea de asociati/administratori.

De asemenea, contribuabilii vor mentiona si numarul de formulare 088 depuse pana in prezent, iar din feedback-ul de pana acum procedura este extrem de greoaie si complexa, avand loc practic o radiografie completa a firmei. Acest lucru ingreuneaza si descurajeaza noii antreprenori, care, fiind la inceput de drum nu detin o experienta de afaceri care sa le permita sa deduca TVA si sa efectueze operatiuni intracomunitare cu taxare inversa.

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)