Din 17 martie o țigare fumată în loc public va costa 500 de lei

Legea care interzice complet fumatul în spaţiile publice închise a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, la doar câteva zile după confirmarea constituţionalităţii acesteia şi promulgarea prin decret prezidenţial.

Potrivit documentului, începând din 17 martie, fumatul va fi interzis complet în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, discoteci şi restaurante, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii.

Aşa cum reiese din documentul promulgat azi de preşedinte, fumatul va fi interzis complet— nu doar restrâns — în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber).

“Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România”, prevede propunerea de act normativ.

Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevede legea acum. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă.

Practic, definiţia spaţiului public închis va fi schimbată semnificativ, pentru a evita orice fel de excepţii neintenţionate. “Prin definirea cât mai largă a spaţiilor în care fumatul este interzis se are în vedere evitarea apariţiei unor «excepţii» care ar putea impieta asupra aplicării legii, astfel încât unele categorii de cetăţeni să fie discriminate din punct de vedere al asigurării protecţiei sănătăţii. Totodată, legea creează cadrul general de reglementare, urmând ca, prin norme de implementare, să se definească exact tipurile de spaţii publice închise”, motivează autorii amendamentului în cauză.

Persoanele juridice care nu vor respecta interdicţiile propuse referitoare la fumat vor risca din partea autorităţilor sancţiuni cu înăsprire graduală, reiese din proiectul de lege. Mai exact, vizate vor fi următoarele fapte:

6.000.000
Aproximativ şase milioane de oameni mor anual, în toată lumea, din cauza consumului de tutun, conform informaţiilor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Dintre aceştia, peste cinci milioane mor din cauza consumului direct de tutun, în timp ce peste 600.000 mor din cauza fumatului pasiv.
  • permiterea fumatului în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului;
  • vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos;
  • comercializarea pachetelor de ţigarete care conţin mai puţin de 20 de bucăţi;
  • comercializarea produselor din tutun prin automate;
  • vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani;
  • comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ;
  • folosirea unei embleme sau a denumirii unei mărci de tutun pentru promovarea ori comercializarea altor produse.

În funcţie de a câta abatere este, sancţiunile aplicabile persoanelor juridice pentru faptele de mai sus vor fi următoarele:

  • la prima abatere – amendă de 5.000 de lei;
  • la a doua abatere – amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare;
  • la a treia abatere – amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.

“Sancţiunile trebuie să fie cât mai aspre, pentru a descuraja practica actuală prin care proprietarii preferă să plătească amenzi în detrimentul respectării legii”, argumentează deputaţii care au propus sancţiunile.

Referitor la persoanele fizice, acestea vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

sursa:avocatnet.ro

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)