Declarația fiscală unică (formularul 212) a fost introdusă în legislație prin Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 888/2018 și înlocuiește șapte formulare fiscale (200, 201, 220, 221, 600, 604 și 605), fiind publicată pe 29 martie 2018, de către ANAF, în Monitorul Oficial. Aceasta va fi folosită de-acum, în principal, de persoanele fizice autorizate (PFA) și de ceilalți contribuabili care obțin venituri din activități independente, din investiții sau din chirii, printre altele. De acum există un singur termen de depunere în loc de două. Astfel, pentru anul 2018, de „trecere”, termenul de depunere este: 15 iulie 2018 (definitivare an fiscal 2017 și estimare 2018). Începând cu 2019, termenul de depunere este: 15 martie (definitivare an fiscal precedent și estimare an curent).
Pe de altă parte trebuie menționat faptul că începând cu anul 2019, Declaraţia Unică se va depune doar online:
– prin SPV (se folosește sistemul de identificare prin utilizator și parolă)
– prin e-guvernare (semnătură electronică bazată pe certificat calificat).
Pentru 2018 se pot acorda bonificaţii. De exemplu bonificaţia maximă este de -10% dacă Declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018, iar obligațiile fiscale datorate sunt achitate integral până la 15 decembrie 2018. Reducerea se aplică atât pentru impozit cât şi pentru contribuţiile sociale.
Toate persoanele care obțin venituri (în mod independent sau în asociere) din activități independente (comerț, producție, servicii, profesii liberale) și nu numai trebuie să folosească, de acum înainte, acest nou formular fiscal, pentru a declara și plăti la Fisc impozitele și contribuțiile datorate pentru respectivele venituri.
Funcțiile acestei declarații îi vizează, deci, inclusiv pe avocați (profesie liberală). La ce folosesc avocații această declarație fiscală? D212 e folosit pentru a declara venitul realizat în anul precedent și pentru a declara veniturile estimate pentru anul în curs, precum și contribuțiile sociale datorate pentru anul în curs.
Avocații nu sunt obligați să plătească contribuția la pensii în sistemul public, pentru că ei sunt asigurați într-un sistem propriu de asigurări sociale în ceea ce privește pensia, dar pot fi obligați să plătească contribuția la sănătate.
D212 e o schimbare importantă pentru cei care obțin venituri din activități independente. Sistemul este acum unul de autoimpunere: declari cât câștigi și tot tu arăți și ce ai de plătit, având un termen de depunere a declarației, care e și termenul-limită de plată. Cu alte cuvinte, nu mai așteaptă nimeni decizii de la Fisc (anul acesta se vor mai primi, totuși), iar fiecare știe clar ce și cât are de plătit. Așadar se poate ajunge mai ușor la executare silită. Agnes Ghiță, Expert Fiscal în cadrul CON-firm a declarat că “Titlul de creanţă fiscală devine titlu executoriu la data la care se împlineşte scadenţa sau termenul de plată prevăzut de lege, se prevede în Codul de procedură fiscală. O decizie de impunere, de exemplu, e un titlul de creanţă fiscală; la fel, o declaraţie fiscală. Faptul că se ajunge la scadenţă şi plata nu s-a realizat face ca acest titlu să fie folosit de ANAF pentru a executa silit contribuabilul, fără alte formalităţi”. Odată depăşit termenul, ANAF poate să execute silit neplătitorii, folosindu-se de Declaraţia 212. Este de reţinut că executarea silită fiscală se face de către executorii ANAF, şi nu de către executorii judecătoreşti – la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanţă.
În privința termenelor, lucrurile stau în felul următor:
- cei care au obținut venituri în 2017 trebuie să depună noul formular până cel târziu la 15 iulie 2018 (ca notă de fundal, pentru că vorbim de o perioadă de oarecare tranziție, în legătură cu aceste venituri, Fiscul va emite totuși decizii de impunere, dar vor fi ultimele);
- pentru veniturile realizate în 2018, pentru care se face estimarea în D212, chiar dacă termenul de depunere este 15 iulie 2018, obligațiile fiscale aferente, respectiv plățile de impozit și contribuții sociale, vor fi efectuate până la 15 martie 2019, în baza formularului 212 (se vor putea face mai multe plăți);
- din 2019, va exista un singur termen de depunere, 15 martie, care va coincide cu termenul de plată al obligațiilor fiscale.