COVID-19 aduce ȘI consecințe juridice

        În contextul riscului de îmbolnăvire cu Coronavirus în România, Autoritățile Statului au adoptat numeroase măsuri de informare a cetățenilor în privința simptomelor acestui virus, a măsurilor de igienizare și protecție personală, cât și a spațiului în care fiecare persoană își desfășoară activitatea. Considerăm că este oportun să minimizăm acest risc de îmbolnăvire, să aplicăm măsurile de prevenție dispuse de organele statului, să devenim responsabili, asumați și, nu în ultimul rând, să nu uităm în tot acest timp să respectăm legislația. Prin urmare, dorim să vă aducem la cunoștință principalele consecințe juridice ce pot interveni în baza amplorii COVID-19 în țara noastră.

        În urma actelor emise de autoritățile care gestionează situația prezentă, respectiv Hotărârea Ministerului Afacerilor Interne, precum si Comunicatul Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), tot mai mulți angajatori au recurs la metoda: work from home (munca de acasă), pentru a limita riscul de îmbolnăvire cu COVID-19. O măsură demnă de apreciat și încurajat, însă trebuie să vă semnalăm faptul că firmele trebuie să aibă în vedere posibilitatea ca acestea să fie verificate de Inspecția Muncii, instituția anunțând zilele trecute că va continua controalele la angajatori inclusiv în această perioadă. Astfel, s-ar putea ca, atunci când sunt inspectate de autorități, companiile să trebuiască să demonstreze că au respectat legislația când vine vorba de desfășurarea muncii de la distanță. Raportat la această situație, vă comunicăm că schimbarea temporară a locului muncii este permisă în Codul muncii chiar și în lipsa unui act adițional la contractul de muncă, modificându-se în acest mod locul muncii la domiciliul angajatului, deoarece legislația națională permite angajatorului să modifice temporar, fără consimțământul salariatului atât locul, cât și felul muncii, in cazuri de forță majoră sau pentru protecția angajatului.

        Dacă totuși această măsură, a lucratului de acasă, nu a putut fi implementată din cauza specificului activității vă informăm că angajatorii sunt obligați să ia măsuri împotriva contaminării salariaților cu coronavirus și să pună la dispoziția lor toate echipamentele de protecție și produsele sanitare necesare, pe cheltuiala firmei. Obligația angajatorilor de a asigura toate măsurile care vizează cerințele de securitate și sănătate în muncă este stabilită prin Legea nr. 319/2006. În caz contrar, cei care nu respectă acest lucru pot fi amendați cu sume cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei.

        În același context trebuie să ne referim și la persoanele fizice care nu respectă măsurile impuse de autorități sau le induc în eroare, riscând astfel o serie de sancțiuni ce pot varia de la simple amenzi administrative la chestiuni de ordin penal, după cum urmează:

1. SANCȚIUNE CONTRAVENȚIONALĂ – Nerespectarea măsurilor impuse poate fi sancționată administrativ, în baza Hotărârii Guvernului nr. 857/2011, care prevede că persoanele fizice (inclusiv cei suspecți) care nu respectă măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii bolilor transmisibile (cum este coronavirus) pot fi sancționate cu amendă între 10.000 și 20.000 de lei.

2. RĂSPUNDERE PENALĂ – Persoanele care nu respectă regimul măsurilor de autoizolare sau de carantină, impuse de autorități, riscă să răspundă penal pentru fapta de zădărnicire a combaterii bolilor. Sancțiunea riscată este închisoarea de la șase luni la doi ani sau amenda. În plus, este pedepsită – cel puțin teoretic – și comiterea faptei din culpă, însă cu închisoare de la o lună la șase luni sau cu amendă.

O altă faptă ce ar putea fi comisă este inducerea în eroare a autorităților, de exemplu cu privire la locul din care vine cineva, atunci când trebuie să declare, pe propria răspundere, asemenea informații, la intrarea în țară. În situația în care se prezintă informații false, această faptă ar putea fi sancționată penal cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

Conform Codului penal, este sancționată „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională”. Pedeapsa este închisoarea de la unu la cinci ani. Menționăm faptul că deja au fost deschise dosare penale inclusiv pentru fapta de comunicare de informații false, fapt ce demonstrează că autoritățile iau foarte în serios orice acțiune ce ar putea crea panică sau ar putea pune în pericol măsurile de combatere a virusului.

Echipa MJ vă îndeamnă mai mult ca niciodată să respectați măsurile impuse!

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)