1 Iunie aduce măsuri noi pentru starea de alertă

Anul acesta, ziua de 1 Iunie aduce, pe lângă weekendul prelungit, și o serie de noi măsuri, mai permisive, pentru următoarea perioadă a stării de alertă.

 

Astfel, vă aducem la cunoștință modificarea Hotărârii Guvernului nr. 394/2020 privind declarearea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, modificare intervenită în baza dispozițiilor prevăzute de HOTĂRÂREA nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare/completare /relaxare a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 dispuse pe durata stării de alertă.

În elaborarea Hotărârii nr. 26 Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă a avut în vedere evaluarea realizată la nivelul Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase, în care s-a arătat că evoluția situației epidemiologice la nivelul României relevă un număr relativ constant de cazuri noi, astfel încât se pot ridica anumite restricții din prezent.

Data de 1 Iunie va fi motiv de sărbătoare atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, însă, iată care sunt măsurile adoptate de autorități cu aplicabilitate începând cu această dată:

  • se permite organizarea și desfăşurarea competițiilor sportive în aer liber, sau în bazine acoperite ori aflate în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, cu excepția sporturilor de contact.

  • se permite desfășurarea, de către sportivii profesioniști, legitimați și/sau de performanță, a activităților de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activitățile de pregătire fizică în spații închise, numai cu respectarea regulilor de distanțare între participanți, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, de asemenea, cu excepția sporturilor de contact.

  • se permite accesul persoanelor pe plaje, doar cu asigurarea obligatorie de șezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite – însă la fel ca întotdeauna, autoritățile nu iau în calcul toate categoriile de persoane, care în acest context, nu ar trebui să fie obligate să închirieze un șezlong, ci doar să fie menționată păstrarea distanței dintre persoanele prezente, indiferent de modul în care alege să stea la plajă.
  • în schimb, se suspendă activitatea în spațiile deschise pentru administrarea de ștranduri/piscine exterioare.

  • se permite organizarea și desfășurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, NUMAI cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanță de minimum 2 metri, unul față de celălalt, și cu purtarea măștii de protecție – putem observa că organizarea spectacolelor nu diferă foarte mult față de accesul pe plajă, dat fiind faptul că ambele se desfășoară în aer liber, cu locuri pe șezlong sau scaun, în funcție de caz, însă observăm dorința autorităților de a purta mască la evenimentele desfășurate în aer liber, deși obligativitatea purtării măștii este instituită pentru spațiile închise. Ciudat ar fi fost să ne bronzăm la plajă cu urma acestora, deși, nu e exclus ca acest lucru să se întâmple chiar la un spectacol în aer liber.

  • se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

  • se permite organizarea de spectacole de tip drive-in, NUMAI DACĂ ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii – însă, niciodată nu s-a dispus obligativitatea de a circula doar cu membrii familiei, ba mai mult, chiar printr-o Ordonanță Militară a fost prevăzută o clarificare în acest sens, pentru a nu fi afectată deplasarea cu același mijloc de transport a persoanelor care nu sunt din aceeași familie, stipulându-se că numărul maxim prevăzut în formarea grupurilor este prevăzut doar pietonal.

  • se ridică restricțiile/interdicțiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane.

  • se reia transportul feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România.

  • se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România.

 

sursa foto: B365

Please follow and like us:
Facebook

Enjoy this articles? Please spread the word :)