România a avut prima femeie avocat din Europa

Sarmiza ori Sarmisa Bilcescu (ulterior Bilcescu-Alimănișteanu, n. 27 aprilie 1867 – d. 26 august 1935) a fost prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume cu un doctorat în drept.

În 1890, domnişoara Sarmiza Bîlcescu, în vârsta de 23 de ani, depunea cererea de înscriere în Baroul Ilfov, cel care, la vremea respectivă, includea şi Bucureştiul.

Cererea  de a fi înscrisa în Barou pentru a profesa ca avocat, a născut numeroase controverse deoarece până la acel moment, nu exista în nicio ţară din Europa vreo femeie avocat.

Consiliul avocaţilor, condus la acea vreme de ilustrul avocat Take Ionescu, a fost astfel pus în faţa unei solicitari pe care nu a putut-o refuza, reformand astfel un intreg sistem legislativ, care pana atunci nu acorda nicio şansă unei viitoare femei avocat .

Sarmiza Bilcescu a devenit astfel prima femeia avocat din Europa, care însa nu a profesat niciodată. După căsătorie Sarmiza a preferat să devină membră fondatoare a Societăţii Domnişoarelor, una din primele asociaţii feministe din România. Sarmiza este dovada vie a faptului că in 1890, Romania era o țara cu mult mai avansată în domeniul evitării discriminării pe baza de gen, decât toate celelalte țări din Europa.

Please follow and like us:
News Reporter

1 thought on “România a avut prima femeie avocat din Europa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enjoy this articles? Please spread the word :)